Waarom Moeten Wij Langer Werken?
From the desk of Jos Verhulst on Sat, 2005-10-29 09:25
Kan iemand mij eens precies uitleggen waarom wij langer moeten werken?
De productiviteit neemt toe met pakweg 1,5% per jaar. Dat geeft ceteris paribus een stijging van het geproduceerde volume met 45% tegen 2030. Met enkele honderdduizenden actieven minder en enkele honderdduizenden niet-actieven meer zal dat per persoon geen stijging worden van 45%, maar bv. van 20% of 30%. So what’s the point?
Ik denk dat de problemen elders liggen:
- Een snelle toename van de groep van ongeschoolden of niet-schoolbaren, die de bevolking vervoegen via immigratie. Dit probleem, waarover men niet verkiest te spreken (tenzij in verband met allerlei acties pro ‘diversiteit’ in de onderwijsinstellingen van laag tot hoog), zal zich de komende jaren op een verpletterende wijze stellen. Men blijft maar in abstracto spreken over ‘langer werken’ in het algemeen, terwijl het cruciale punt is, over welke bekwaamheden en vaardigheden de aspirant-werker beschikt. Waar gaat men dat hele heir van niet- of halfgeschoolden, dat nu op ons af komt, eigenlijk langer laten werken? Kan iemand dat eens uitleggen? De werkloosheidscijfers in een stad als Antwerpen geven een voorproefje.
- een laag geboortecijfer bij autochtonen doordat de ‘sociale zekerheid’ geld en welvaart transfereert van kinderhebbenden naar kinderlozen, wat op termijn naar demografische destructie leidt. Niets daarvan in het ‘generatiepact’ (dat overigens helemaal geen pact is, doch een dictaat).
- en last but not least: het blijven bestaan van talloze geldverslindende openbare diensten die nergens goed voor zijn en waar niemand om gevraagd heeft. Wij krijgen hier ten huize elke maand het blad Klasse (een uitgave van het Ministerie van Onderwijs) toegestuurd, bij tijden zelfs in twee exemplaren, glimmend papier, tamelijk duur uitgevoerd, niet om gevraagd, maar wel op onze kosten geproduceerd en verzonden. Ik heb niet gevraagd om te mogen meebetalen voor allerlei cultuurmanifestaties, religies (nu inclusief moskeeën), censuurdiensten enz., en ik heb ook nooit mijn akkoord gegeven voor allerhande vormen van valse ‘solidariteit’ die ik blijkbaar moet meefinancieren. Op dit domein trekken de vakbonden en Verhofstadt aan hetzelfde zeel. Steeds meer geld voor meer staat, en dan langer werken om dat extra geld voor de staat op te brengen: daar komt het m.i. op neer.
Een ‘generatiepact’ zonder drastische staatsafslanking? Not my cup of tea.
Overigens is dit hele gedoe met die stakingen, de betoging deze vrijdag enz., pure window dressing. De vakbonden zijn een intrinsiek onderdeel van het bestel, evengoed als de politieke partijen, en het ‘verzet’ dat zij nu organiseren heeft alleen als doel om de onvrede bij Jan-met-de-pet over de 'generatiepact'-maatregelen deskundig op een dood spoor uit te rangeren. Dat is de staatskundige functie van de vakbonden, daarvoor krijgen zij belastingsgeld en dat is, in dit geval, met name voor het ACV direct zonneklaar. De leiding tekent eerst het pact, en zal dan ‘onder druk van de basis’ een efficiënt verzet gaan organiseren zeker?! Het ABVV moet zich gezien zijn marktsegment wat ‘strijdbaarder’ opstellen, maar de kaarten liggen ook bij die vakbond essentieel zoals bij het ACV.
Eigenlijk behoort het dialectische pingpongspel tussen beide grote vakbonden ook tot de show. Ten gronde weet iedereen dit toch? Waarom doet men dan alsof hier een echt conflict bezig is, met een plotseling goede Verhofstadt, en de vakbond in de rol van de slechte? Laat ons de werkelijkheid beschrijven zoals ze is. We hebben hier niet te maken met een conflict, doch met een show gericht op ideologische controle, niet een show daarom die door de spelers in detail volbewust is opgezet, doch wel een show die door het bestel in dit soort omstandigheden volautomatisch wordt gegenereerd.
Er wordt nogal eens gezegd
Submitted by Jos Verhulst (not verified) on Sat, 2005-10-29 20:55.
Er wordt nogal eens gezegd dat Belgen minder lang werken dan de gemiddelde Europeaan. Maar Belgen werken drie weken langer per jaar voor de staat dan de gemiddelde Europeaan. Het is de VLD zelf die dat zegt. U herinnert zich hopelijk nog wel de VLD-campagne rond de ‘Fair Taks dag’, amper enkele maanden geleden? Zie bv.:
http://www.bartsomers.be/actueel.php?item=76
Wel, drie weken per jaar, dat is bijna 6% van de werktijd, wat voor een gemiddelde werktijd van pakweg dertig jaar neerkomt op een kleine twee jaar. Zelfs al werkt hij over zijn hele leven wat minder, dan werkt de Belg gedurende zijn leven toch ruim anderhalf jaar langer voor de staat dan de gemiddelde Europeaan. Logisch dat mensen minder lang gaan werken, wanneer ze verhoudingsgewijs meer voor de staat moeten werken. Indien men de belastingsdruk zou laten afnemen, zouden mensen vanzelf langer gaan werken. Uiteraard is genoemd Europees gemiddelde ook nog eindeloos veel te hoog. Alle Europese landen zijn in hetzelfde verstaatsingsbedje ziek. Alleen: België is nog een stuk zieker dan gemiddeld. En de koorts zal nog stijgen wanneer we in uitvoering van het generatiedictaat langer gaan werken om aldus de staat nog meer inkomsten te bezorgen.
Misschien is het beter om de
Submitted by Jos Verhulst (not verified) on Sat, 2005-10-29 22:38.
Misschien is het beter om de zaak als volgt uit te drukken. Laten we een gemiddelde Belg en een gemiddelde Europeaan vergelijken, die allebei 35 jaar hebben gewerkt. Indien het juist is wat de VLD zegt, en de gemiddelde Belg per jaar drie weken meer voor de staat werkt dan de gemiddelde Europeaan, dan heeft de gemiddelde Belg over die 35 jaar dus 35 x 3 weken = 105 weken = ongeveer 2 jaar méér voor de staat gewerkt dan de gemiddelde Europeaan. De gemiddelde Belg zou dat ongeveer kunnen compenseren door 2 jaar minder te werken, dus 33 jaar ipv 35 jaar, wat een activiteitsvermindering betekent van een kleine zes procent. De activiteitsgraad in België ligt rond de 60%, het gemiddelde voor de Europese Unie is 64 à 65%, dus de gemiddelde Belg werkt ongeveer evenveel voor de staat als de gemiddelde Europeaan. Und jetzt. Enkele jaren geleden zei Luc Van den Brande nog, dat hij “...niet gelukkig is” over het feit, dat de activiteitsgraad in Vlaanderen 63,5% bedraagt, wat dicht bij het Europees gemiddelde ligt, terwijl in Wallonië en Brussel de activiteitsgraad onder de 55% ligt. Wanneer Vlamingen nu langer moeten werken, omdat de ‘Belgen’ zogezegd minder lang werken dan de gemiddelde Europeaan, dan is dat eigenlijk omdat men in het Zuiden meer centen nodig heeft (en ook nog, omdat bepaalde ‘achtergestelde’ groepen meer centen nodig hebben). Dat zal Verhofstadt niet zeggen, en dat zal de vakbond niet zeggen, omdat zij - achter de cinema die de komende weken zal worden opgevoerd, en waarbij beide partijen zullen doen alsof zij elkaar bekampen - zich identificeren met hetzelfde staatsbestel.
http://www.cdenvsenaat.be/nieuws_detail.php?id=513&s=9
alternatieven
Submitted by dof (not verified) on Sat, 2005-10-29 11:37.
Nou, we hoeven niet per sé langer te werken, we kunnen ook ofwel het met minder doen, ofwel de staatsschuld laten toenemen.
Niet dat daarin echt veel verschil is, de staatsschuld laten toenemen (waarvoor we, klein land zijnde, misschien wel eerst uit de Euro moeten stappen) leidt dan tot hogere inflatie, en dat komt zowat op hetzelfde neer.
Kunnen altijd Wallonië
Submitted by Brigands on Sat, 2005-10-29 14:57.
Kunnen altijd Wallonië dumpen. Dat is een besparing van een aantal miljard (jaarlijks).
Hebben wij geen 6 'regeringen' nodig. Eentje is voldoende. Misschien klein, maar fijn & financieerbaar.
Subsidiëren van Wallonië
Submitted by Paul Belien on Sat, 2005-10-29 15:54.
Wallonië dumpen is niet echt de oplossing. Als Wallonië ons niets kost en als Wallonië ons niet verhindert om een democratisch bestel te hebben, dan maakt het me niet uit of Wallonië al dan niet aan ons vasthangt. Het probleem met het subsidiëren van Wallonië is niet Wallonië maar het subsidiëren.
Net zoals het probleem met de Belgische staat niet zozeer het Belgische aspect is, maar het staat zijn.
Dit gezegd zijnde, impliceert dit niet dat ik geen voorstander van Vlaamse onafhankelijkheid (secessie) zou zijn, maar ik ben evenzeer een voorstander van een Antwerpse secessie en een Kempense secessie. Ik meen dat België een corrumperende constructie is, maar het had ook anders kunnen lopen als men België in 1830 tot een Zuidnederlandse confederale republiek (naar Zwitsers model) had uitgebouwd. De Zwitsers hebben 27 regeringen. Ik hoop dat de confederale republiek Vlaanderen er minstens evenveel zal hebben.
Hoe kleiner de staat, hoe kleiner bovendien de kans is dat hij zijn macht misbruikt. De Volksunie propageerde lang geleden een concept dat "integraal federalisme" werd genoemd, ik zou een "integraal secessionisme" bepleiten.
Mijn reactie was een louter
Submitted by Brigands on Sun, 2005-10-30 15:44.
Mijn reactie was een louter simpele & kordate weergave van mijn frustratie.
Als Wallonië ons niets kost en als Wallonië ons niet verhindert.
Kosten & hinderen zijn volgens mij juist hun beste politieke producten waarmee men ons opzadelt.
Als ik moet wachten totdat de euro binnenhuis valt in Wallonië dan zie ik onszelf nog zwaar economisch in de prak rijden.
Het zuiden heeft bovendien perfecte chantage middelen. Mijn inziens past de hele problematiek rondom de internationale luchthaven in dat kader. Ze laten ons voelen hoe ze ons een hak kunnen zetten als wij durven te raken aan BHV. A/d geldstromen naar het Zuiden toe kan men niet raken.
Persoonlijk begin ik meer dan genoeg te hebben van 'solidariteit' en al hun onzin.
Ik ben het kotsbeu om te zien hoeveel miljarden men in Zuiden pompt met weinig resultaat tot gevolg, ik ben het kotsbeu dat men ons stokken in de wielen steekt. Ik ben het kotsbeu dat men nog steeds - in aanzienlijk vele gevallen- mijn taal niet machtig is. Ik ben het kotsbeu dat men vanuit het Zuiden ons bestempelt als egoïsten & collaborateurs. Ik ben die 'air de supériorité' vanwege sommige franstaligen grondig beu, het komt mijn strot uit.
Trouwens vanuit die houding komt een groep mensen (die het beu zijn) tot stand die afstand nemen van de Belgische Staat waarbij de volgende definiëring volledig van toepassing is:
"A group of people united by a common error about their ancestry and a common dislike of their neighbors." (Deutch, '69).
Het contigente aspect dat u aanhaalt is mooi, maar het is zo niet gegaan daar moet men vooral rekening mee houden. Een confederaal Vlaanderen is een minimumpunt -naar mijn mening- maar ik denk niet dat het zuiden dat zal aanvaarden. Dan kies ik resoluut voor de volledige secessie zonder rekening te houden met het zuiden.
Het probleem natuurlijk is het gevaar dat dit inhoudt voor gewapend conflict. Zeker voor etnisch conflict in de regio rondom Brussel. Bijkomstig stinkt er iets aan de reorganisering & modernisering van defensie. Niet alleen de verhuis van opleidingsonderdelen; maar ook geruchten van prioritaire modernisering bij 'Franstalige' eenheden & benadelen van Nederlandstalige officieren bij hogere functies; om nog maar te zwijgen over de Pandur 90mm.
De aankoop van de M-klasse zint mij ook niet.
Machtsmisbruik door de Staat. Valt te zien.
Persoonlijk: Weg met de provincie en voorop 2 subregio's: Vlaanderen & Brabant (eerder) gemeten op de middeleeuwse entiteiten.
Ik geloof ook dat het mogelijk moet zijn een vorm van directe democratie in te voeren. Een directe democratie waarbij men de Staat maar vooral het hersen v/d Staat (de regering) vanuit de basis onderuit kan halen (wat natuurlijk andere problemen met zich meeneemt); een ingrijpender volksinitiatief als het ware. Dat zou machtsmisbruik moeten tegenhouden want zonder regering kan de Staat niets doen. Als de leviathan niet wil vallen dan zal men op bredere schaal & ingrijpender in opstand moeten komen.
Soit, ik moet verder lezen in 'The size of Nations'.
Ik begrijp de grote
Submitted by Paul Belien on Sun, 2005-10-30 17:41.
Ik begrijp de grote frustratie van Vlamingen die van de Walen af willen natuurlijk wel. Ik deel zelfs de mening dat ze ons door steevast socialist te stemmen reeds zoveel kwaad hebben berokkend dat ze niet beter verdienen dan dat wij ze eruit schoppen. Maar het zou verstandiger zijn indien de Vlamingen zouden eisen dat voortaan de meerderheidsregel binnen België moet gelden en dat er geen Vlaamse subsidies meer naar Wallonië gaan. Op dat ogenblik blazen de Walen zelf het Belgische staatsverband op. Als zij diegenen zijn die er een eind aan maken, dan zullen zij door de internationale gemeenschap daarvoor met de vinger worden gewezen en dan zullen zij daarvoor een prijs moeten betalen.
Sturen wij al niet decennia
Submitted by Brigands on Sun, 2005-10-30 20:40.
Sturen wij al niet decennia signalen naar hen toe dat zijzelf het probleem vormen?
De meerderheidsregel laten toepassen, is dat wel mogelijk binnen de Belgische context?
Ik denk dat men een stap heeft gezet die men niet kan terugnemen, het Zuiden beschikt over een dominantiemacht waarbij zij het Noorden kan neerhalen. Wie in het Zuiden zal deze positie opgeven?
Dat is juist het probleem: zij zullen er geen eind aan maken maar ons uiteindelijk dwingen om er een einde aan te stellen. Wij kunnen ons niet veroorloven deze padstelling te handhaven, noch zie ik enige bereidheid om over te schakelen naar een confederatie.
Uiteindelijk gaat het om ons zelfbehoud; blijven we in dit verband dan verzuipen we Economisch terwijl men cultureel bedreigd wordt in de regio rondom Brussel.
Wij kampen met het bijkomstige probleem dat onze bevolking onvoldoende bewust is van het probleem en zich niet durft uit te spreken, zij durven niet 'radicaal' te denken.
Verder stel ik mij ook de vraag met welk recht de internationale gemeenschap ons dan met de vinger zal wijzen en welke prijs wij daarvoor zullen moeten betalen.
Gaat de internationale gemeenschap ons dwingen om te blijven leven in dit korset ?
De vraag is natuurlijk hoe de Europese Unie zal reageren, hoe Frankrijk zal reageren.
Een hele resum elementen die men zou moeten bestuderen & samenbundelen; dat in samenspraak met de duizen en één redenen voor onafhankelijkheid maar ook de argumenten contra onafhankelijkheid.
Ik denk dat wij al het mogelijke hebben gedaan om België leefbaar te houden, maar aan alles is er een grens...genoeg is genoeg.