Generatie 68

Guy Verhofstadt noemde Gerolf Annemans vorige week “nog erger dan Xavier Verboven.” Verboven is de baas van de socialistische vakbond ABVV. Een dag later verontschuldigde Verhofstadt zich bij Verboven. Maar het is uiteraard Annemans die zich beledigd moet voelen met deze vergelijking. De vakbonden zijn de ondergravers van onze samenleving. Zij zijn de immorele egoïsten die ons allen de dieperik inhelpen.

Volgende week vrijdag leggen ze opnieuw het land plat om zich aldus te verzetten tegen plannen van de regering om de leeftijd voor het brugpensioen te verhogen van 55 tot 58 jaar. We krijgen het argument te horen dat vele 55-jarige werknemers vandaag “uitgeblust” zijn. Bestaan er dan geen 55-jarige zelfstandigen die professioneel “uitgeblust” zijn? Hebben die de mogelijkheid om op 55 jaar met pensioen te gaan en daarna nog eens een kwart tot een derde van een eeuw te potverteren op kap van de gemeenschap?

Want dààr gaat het ten gronde om: Belgische pensioenen worden niet betaald met geld dat de gepensioneerden zelf als spaarpot hebben opzijgezet; ze worden betaald door fiscale en “sociale” lasten op het inkomen van de generatie die nog aan de slag is. Een gepensioneerde parasiteert in feite op de generatie die na hem komt. Zulk systeem werkt perfect zolang de jongere generatie omvangrijk genoeg is om die last te dragen. Maar wie heeft ervoor gezorgd dat dit niet het geval is? Welke generatie heeft ervoor gezorgd dat ze onvoldoende kinderen op de wereld zette om in de eigen vervanging te voorzien?

Gelag

Wie vandaag op 55 met pensioen wil, was 18 jaar in 1968. De stakers van vrijdag zijn inderdaad de generatie van de grote “linkse” idealen van 68. Het is de generatie die tegen de Vietnam-oorlog betoogde, de generatie van Woodstock (1969), de flower power, de pil, de vrije seks, de eerste experimenten met drugs, het “verboden te verbieden.”

Ze hebben de mond vol gehad over “sociaal zijn” en “lief zijn voor elkaar.” Hun warme woorden waren kille leugens. Geen enkele generatie in de geschiedenis van de Westerse beschaving is egoïstischer geweest dan de zg. 68-ers. Geen enkele generatie vóór hen heeft het ooit gemakkelijker en beter gehad, maar geen enkele heeft de morele perversie ooit zo ver gedreven dat ze er moedwillig naar streefde om schade toe te brengen aan de volgende generatie.

De hedonisten van de “generatie 68” hebben het geld opgesoupeerd dat hun ouders hen hadden nagelaten, om daarna de eigen kinderen (als ze die al hadden – want dit is, niet toevallig, óók de generatie die abortus legaliseerde) in de schulden te steken. Alles moest vrij en gratis zijn, van de seks tot het openbaar vervoer, en aangezien iemand ooit de rekening moet betalen, waren het de kinderen die, figuurlijk zowel als letterlijk, het gelag betalen.

Navel

Nu de generatie 68 vandaag voor het eerst om een offer wordt gevraagd, weigert deze o zo “sociale” generatie. We krijgen te horen dat zij het parasiteren op de jongeren niet met drie jaar willen uitstellen omdat ze “uitgeblust” zijn. Daarvoor zouden wij begrip moeten tonen – wij die de schulden van hun potverteren zullen moeten delgen, wij die twee keer pensioenlasten zullen moeten dragen: voor onszelf zowel als voor hen, wij die uitgerekend daarom zelfs niet op 65 met pensioen zullen kunnen.

Met deze weigering zetten de 68-ers, de “verboden te verbieders,” zichzelf te kijk. Al hun grote idealen waren een façade, een farce. Hun énige ideaal was, en is, het eigen “ik.” Zelfzucht was alles waar het ooit om draaide. Geen wonder dat ze hun ouders verloochenden en weigerden kinderen te aanvaarden. De hedonist dankt niemand voor zijn bestaan, maar plant zich ook niet voort. Hij ziet zichzelf als de navel der wereld. Dàt zijn de mensen die volgende vrijdag met hun rode, groene en blauwe sjaaltjes het land lamleggen: de “uitgebluste” hedonisten van 68.

Geen begrip

Ik heb, in tegenstelling tot bepaalde politieke partijen, voor de stakers van volgende week vrijdag geen enkel “begrip.” De rode jongeren van 68 zijn de grijze socialisten van vandaag. Voor deze lieden past slechts minachting. De Leuvense economie-professor Paul De Grauwe schreef op 10 oktober in De Tijd: “Het is onaanvaardbaar dat de vijftigplussers het normaal blijven vinden dat ze vervroegd met pensioen kunnen gaan.” De Grauwe merkt vlijmscherp op: “Het zijn inderdaad de jongeren die zich extra zullen moeten inzetten om deze langdurige pensionering van de vijftigplussers financieel mogelijk te maken. […] Nog nooit werd zoveel collectief egoïsme van één generatie zo goed gecamoufleerd achter een betoog van solidariteit.” En hij besluit: “De generatie die nu met pensioen gaat is materieel de meest welvarende die er ooit geweest is. Ze is ook de meest egocentrische.”

Het was bovendien deze zelfde generatie die, om het tekort aan eigen kinderen te compenseren, dertig jaar lang, van de jaren zeventig tot en met de jaren negentig, de deuren der immigratie wagenwijd heeft opengezet. Dit was nodig, zo werd beweerd, “omdat de migranten onze pensioenen moeten betalen.” Aldus werd door de generatie 68, die de Westerse culturele tradities van haar ouders minachtte, aan de toekomstige generatie een “multiculturele samenleving” opgedrongen. Die is, zo zegt men, een “verrijking.” Net zoals alle andere slogans der 68’ers is ook dàt een leugen. Het woord “verrijking” impliceert net het tegenovergestelde van wat het zegt.

Zo zal ook de vakbondsactie van vrijdag alleen tot een verdere verarming van Vlaanderen leiden. Weten de stakers dat dan niet? Volgens mij wel. Het is zelfs logisch. Indien we de immorele 68’ers hun zin niet geven, maken ze nog liever de hele boel kapot. Dit is het typische gedrag van verwende kinderen. En dat is uiteraard wat de generatie 68 altijd is geweest.

Vier vragen

Mr. Belien, u bent net als ik voorstander van het vervangen van het repartitiestelsel door het kapitalisatiestelsel voor het financieren van pensioenen. Maar als ik dan uw bovenstaand stuk lees komen er toch een aantal vragen bij mij op:

Vraag 1: waarom blijft u steeds maar zeuren over een gebrek aan voortplantingsdrift bij uw medemensen? U verwijt hen dan toch niets anders dan dat zij zich niet genoeg inspannen voor een systeem dat niet deugt. Waarom niet eerder pleiten voor het kapitalisatiestelsel ipv te klagen over het niet voldoende ondersteunen van het repartitiestelsel?

Vraag 2: waar haalt u het idee vandaan dat de stakers van volgende vrijdag kinderloze hedonisten zijn? M.i. is hoogstens een kleine minderheid van die stakers kinderloos. Die stakers redeneren immers al net zo egoïstisch als uzelf. Kinderen die neem je om je pensioen veilig te stellen (dat is toch wat ik lees in uw stuk hierboven). Die stakers kennen nu eenmaal niets anders dan dat repartitiestelsel, nietwaar?

Vraag 3: hebt u er al eens over nagedacht dat een groot aantal klassiek-liberalen en libertariërs kinderloos zijn? Zij snappen ongetwijfeld niet wat u bedoelt met het verwijt dat zij "geweigerd hebben zich voort te planten" ("refused to procreate"). Kan u deze vrijheidslievende mensen eens uitleggen welk universeel gebod zij hiermee overtreden hebben?

Vraag 4: was het niet eerder de generatie van Leo Tindemans die in de jaren '70 de dienst uitmaakte? Ik hoorde Leo Tindemans vorige week in een radio-interview zeggen dat hij nog steeds apetrots is op de verzorgingsstaat die hij zelf zo enthousiast heeft helpen uitbouwen. Moeten uw - overigens volledig terechte - verwijten voor wat er beslist werd in de jaren '70 (grendelgrondwet, immigratiebevordering, enz ...) dan niet eerder aan de generatie van Leo Tindemans verweten worden, ipv aan de sukkels die in 1968 op de barricaden stonden?

Een kapitalisatiestelsel

Een kapitalisatiestelsel verdient de voorkeur boven repartitie omdat het niet op herverdeling maar op zelfvoorziening steunt. Het legt dus geen beslag op de welvaart gecreëerd door de toekomstige generatie.

Wat de noodzaak aan voortplanting betreft: Ik heb het niet over individuele gevallen van kinderloosheid maar ben wel van mening dat indien een samenleving als geheel zich niet meer voortplant, dit duidt op een nakende economische krimp en een verlies aan welvaart. "The most decisive of the prosperity of any country is the increase of the number of its inhabitants" schreef Adam Smith reeds. Dat komt omdat mensen de allerbelangrijkste "grondstof" (resource) zijn die een land heeft. Hoe meer mensen er immers zijn, hoe groter het reservoir aan kennis dat voorhanden is om problemen op te lossen. Kapitalisme kan alleen maar bloeien indien de bevolking toeneemt omdat bevolkingstoename mensen toelaat zich te specialiseren. Hayek schrijft daarover in The Extended Order and Population Growth: "Indeed, even if knowledge already gained were preserved in libraries, men could make little use of it without numbers sufficient to fill the jobs demanded for extensive specialisation and division of labour."
Wij hebben dus kinderen nodig, niet zozeer om (in een repartitiestelsel) onze pensioenen te betalen, maar ook om te garanderen dat die kinderen zelf minstens zo welvarend zullen kunnen blijven als wij.

Ik ben het met u eens dat

Ik ben het met u eens dat "hoe meer mensen er zijn, hoe groter het reservoir aan kennis dat voorhanden is om problemen op te lossen". Maar dat het kapitalisme alleen maar kan bloeien indien de bevolking toeneemt, dat geloof ik niet.
Het kapitalisme kan m.i. evengoed bloeien als de bevolking constant blijft terwijl bv. de overheidsbemoeienis afneemt. Of wanneer de bevolking lichtjes daalt terwijl de overheidsbemoeienis drastisch afneemt.

Ik ga dus niet helemaal akkoord met uw antwoord op vraag 1. Maar ondertussen blijven mijn andere 3 vragen onbeantwoord.

Als u van mening bent dat een geboorteoverschot nodig is voor de welvaart van onze kinderen, waarom verwijt u dan uitgerekend de stakers om aan deze "plicht" te verzaken? Beschikt u over statistieken die aantonen dat vakbondsleden beduidend minder kinderen hebben dan mensen die de vakbond geen warm hart toedragen?

Verder blijf ik me afvragen hoe het mogelijk is dat de pas afgestudeerde studenten van mei-68 de dienst konden uitmaken in de jaren '70. Was het niet eerder de generatie van Leo Tindemans die toen de verzorgingsstaat met bijhorende staatsschuld heeft ingevoerd? Om nog maar te zwijgen over de teloorgang van de democratie (grendelgrondwet), de grootste hold-up in de geschiedenis van België (gewestplannen), de immigratiebevordering, enz.

Mijns inziens heeft de generatie 68 alleen maar de politiek verdergezet die reeds door de vorige generaties was uitgestippeld. En de vakbonden bestonden ook al voor 1968, niet?

Je hebt ook gelijk wat de

Je hebt ook gelijk wat de generatie van Tindemans betreft, al is het, dacht ik, met de staatsschuld (die het leggen van belastingen op de toekomstige generatie is) pas echt dramatisch uit de hand gelopen onder de kabinetten Martens en Eyskens.
Waarom spitste ik mijn column dan toe op de 68-ers? Mensen van de oudere generatie zijn al enige tijd met pensioen en zullen vrijdag niet staken. Dat doen wel de 68-ers: wie vandaag 55 is, was 18 in 1968. Bovendien had uitgerekend deze generatie destijds de mond vol over de noodzaak de wereld te verbeteren en andere linkse praat die uiteindelijk slechts leugen blijkt nu ze voor hun verantwoordelijkheid worden gesteld.
Ik weet uiteraard ook dat heel wat van de stakers van vrijdag gewone arbeiders zijn die daar niets mee te maken hadden, maar de kaders en de leiding van de vakbond, dàt zijn de mannen (en vrouwen) van 68 - wat mij betreft de meest hypocriete generatie die er is geweest.

verdeel en heers?

Im grunde kan ik u bijtreden, de vraag is m.i. wel of dit soort morele tirades überhaupt veel zoden aan de dijk (kunnen) zetten.
We zitten in België met (ruim) 10 miljoen mensen, waarvan er pakweg drie miljoen in de privé sector werken (en dus de enigen zijn die netto economische welvaart creëren) en de rest dus op kosten van die drie miljoen leven (pakweg één miljoen werklozen, een miljoen mensen in dienst van de staat, en voor de rest jongeren en gepensioneerden). Is het niet belangrijker om (ook) eens te kijken naar die werklozen en ambtenaren ipv die drie miljoen mensen die nu aan het werk zijn langer te laten werken?

Los dus van het feit dat ik het (grotendeels) eens ben met u denk ik dat een pragmatisch libertarisme in dit debat vruchtbaarder is dan moreel conservatisme. Privatiseren dus van sociale zekerheid, ziekteverzekering, onderwijs, spoor, pensioenen enz. De economische ademruimte die dat programma zou vrijmaken maakt pensioen op 55 m.i. wél realistisch. Politici zijn natuurlijk niet in staat om dat door te voeren door alle drukkingsgroepen en vooral hun eigenbelang, en daarom is de invoering van democratie (Bindend Referendum Op Volksinitiatief) van primordiaal belang voor iedereen die iets wil veranderen. Zomaar blijven roepen wat we willen zonder fundamenteel na te denken over de manier waarop beslissingen in dit land worden genomen lijkt mij een suboptimale manier om gelijk welk particulier doel te bereiken.

Met de oplossingen die je

Met de oplossingen die je voorstelt, ben ik het eens, zowel wat het pragmatisch libertarisme betreft (privatiseren en daardoor kapitaliseren), als wat de invoering van directe democratie betreft. Maar, zoals je opmerkt, is mijn het stukje inderdaad geschreven uit verontwaardiging om de onverantwoorde, immorele en welhaast misdadige staking van de vakbonden volgende week.

Let er maar eens op: wanneer ze de publieke opinie proberen te overtuigen doen ook de vakbonden en andere zogenaamde "socialen" steeds beroep op morele argumenten (noodzaak van solidariteit, het helpen van de zwakken en "uitgeblusten", de plicht tot "sociaal"-voelendheid). Ik denk dat we de publieke opinie pas meekrijgen als we eerst dit morele debat winnen: we moeten aantonen dat niet wij maar zij de egoïsten zijn die enkel aan zichzelf denken, dat zij een beleid voeren dat tot een "uitgebluste" samenleving zal leiden.

Niettemin wat het aanbrengen van oplossingen betreft heb je zeker gelijk, maar ik denk dus dat we eerst het morele debat moeten winnen alvorens we de publieke opinie zullen meekrijgen in het aanvaarden van de oplossingen die we voorstaan.

Het morele debat moet

Het morele debat moet inderdaad broodnodig gevoerd worden. Het is - zoals zo vaak - een 'én én' situatie i.p.v. een 'of of' situatie. Desalniettemin weet ik niet of we het morele debat in dit geval 'zuiver' kunnen spelen. Zoals Frank van Dun vrij overtuigend heeft aangetoond (zie bv. http://users.ugent.be/~frvandun/Texts/Articles/Langer%20werken.htm ) ligt de verantwoordelijkheid voor de huidige situatie niet enkel bij de mensen die nu gaan staken en zo vroeg mogelijk willen stoppen met werken. Hoewel staken inderdaad absoluut onverantwoord is denk ik niet dat we hen daar frontaal voor moeten aanvallen. 'De mensen' hebben vaak een goed buikgevoel dat hen verteld als ze worden bedonderd, maar missen dan vaak de intellectuele scherpte om de juiste oorzaken te zien. Van de doorsnee politieke en journalistieke klasse kan die intellectuele scherpte helaas ook al niet verwacht worden.

Om een lang verhaal kort te maken, in de mate dat we het morele debat (dichotomisch) willen voeren denk ik dat het misschien beter (in navolging van Van Dun) tussen de 'netto productieven' en de 'netto onproductieven' zou gaan ipv tussen stakers en niet-stakers of tussen 'nog net niet' gepensioneerden en 'nog lang niet' gepensioneerden. Ik vrees dat we op die manier kostbare energie gaan steken in een strijd die het resultaat is van de (al dan niet bewuste) verdeel-en-heers techniek van diegenen tegen wie we m.i. met (bijna) iedereen de ultieme morele strijd moeten voeren; de politieke klasse.

Ik begrijp wat Van Dun zegt

Ik begrijp wat Van Dun zegt en ben het daar in grote mate mee eens. Ik begrijp ook dat de "nog net niet" gepensioneerden dezelfde rechten willen als de "nog niet lang" gepensioneerden, en dat ze zich bedonderd voelen als zij niet op 55 met pensioen kunnen en diegenen die één of twee jaar ouder waren wel. Dit neemt niet weg dat men op een bepaald ogenblik een einde aan het potverteren zal moeten maken. De staking van vrijdag is absoluut onverantwoord en dat moet gezegd worden. Indien de stakers hun zin krijgen en toch nog op 55 met brugpensioen zullen mogen gaan ipv op 60, moeten ze er rekening mee houden dat de jongeren binnen een jaar of tien tegen de dan 65-jarigen zullen zeggen: we betalen uw pensioen niet langer, zoek het zelf maar uit. Dat klinkt hard, maar als de oudjes aansturen op een oorlog tussen de generaties, moeten ze beseffen dat het de jongeren zijn die het laatste woord zullen krijgen.