Een Verschil in Politieke Cultuur

De Nederlandse Partij voor de Vrijheid publiceert op haar website nu en dan de tekst van parlementaire vragen inzake immigratie die zij aan de Nederlandse regering stelt. Een aantal van de vragen zijn, mits enige aanpassing, ook toepasbaar op de Belgische situatie. Ik heb me er dan ook reeds door laten inspireren. Het lijkt mij bovendien interessant, als oefening in vergelijkende politieke cultuur, te zien hoe de Belgische en Nederlandse regering op verschillende wijze met het parlementaire controlerecht omgaan. U kon hier reeds eerder lezen hoe de griffie van het parlement bij ons bepaalde vragen tegenhoudt, met de smoes dat het statistische vragen betreft, en hoe de regering op zuiver politieke vragen naast de kwestie en vanuit de hoogte antwoordt, alsof de parlementsleden debielen zijn, en de vraagsteller met een kluitje in het riet stuurt.

Hoe anders gaat het er bij onze noorderburen aan toe! Daar lees ik in De Volkskrant van vandaag dat, hoewel het Nederlandse kabinet danig verveeld zit met de “gevoelige” vragen van Wilders en de zijnen naar de kosten van immigratie, de PVV toch een degelijk antwoord zal krijgen. De Volkskrant:

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft de hulp van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ingeroepen om de PVV-vragen naar de kosten van immigratie te beantwoorden. Woensdagochtend vond overleg plaats tussen ambtenaren van de twaalf departementen, SCP-directeur Paul Schnabel en twee raadadviseurs van premier Balkenende.
 
Het PVV-Kamerlid Fritsma stelde half juli aan alle ministeries in totaal 79 vragen over kosten die ‘toe zijn te rekenen aan (niet-westerse) allochtonen’. Omdat Van der Laan de eerst aangeschrevene is, ligt het voortouw in de beantwoording bij het ministerie van VROM, waaronder WWI ressorteert. Kamervragen moeten binnen drie weken worden beantwoord. WWI heeft vorige week gebruik gemaakt van de mogelijkheid eenmalig drie weken uitstel te vragen, met een beroep op de noodzaak van ‘interdepartementale afstemming’.
 
Vrijdag bespreekt de ministerraad de gevoelige kwestie. Het kabinet moet vaststellen hoe breed de beantwoording van de vragen zal zijn. Door de reikwijdte ervan te beperken, kan de zaak sneller worden afgewikkeld en doemen minder methodologische bezwaren op.
 
Het kabinet is van plan de informatieplicht aan de Kamer serieus te nemen. Er bestaan geen plannen de PVV-vragen geheel onbeantwoord te laten, zoals sommige politieke partijen hebben bepleit. Het kabinet broedt op een ‘beleidslijn’ waarbij tegenover de kosten de culturele verrijking en de noodzaak van een open economie zullen worden gesteld. [...] SCP-directeur Schnabel wil geen commentaar geven op het overleg. Het onderwerp is politiek brisant, omdat onduidelijk is wat de PVV met de antwoorden gaat doen. Partijleider Wilders bepleit al langer een immigratiestop voor niet-westerse allochtonen.

Als Belgisch parlementslid kan je de Nederlandse collega’s slechts benijden om de ernst waarmee de Nederlandse regering hun vragen behandelt. Bij ons krijgt de regering zes weken de tijd om een parlementaire vraag te beantwoorden, en geen drie, zoals in Nederland. Dat de regering beleefd uitstel vraagt om de voorgeschreven termijn te overschrijden, heb ik in 14 jaar parlementaire praktijk nog nooit meegemaakt. Integendeel, de termijn van zes weken wordt bijna altijd overschreden. Het valt op wanneer dit niet gebeurt, zoals met het antwoord van Eerste Minister Van Rompuy dat ik vandaag ontving en waarover ik hier eerder op de dag berichtte.

Voor het overschrijden van de termijn volgen er nooit excuses. Soms, wanneer het onderwerp “politiek brisant” is, veroorlooft de regering het zich zelfs om volledig naast de kwestie of zelfs helemaal niet te antwoorden. Inderdaad, je kan als Belgisch parlementslid slechts jaloers zijn op buitenlandse collega’s uit landen waar het kabinet, zoals De Volkskrant schrijft, “de informatieplicht aan de Kamer serieus neemt.”

Het heeft echter ook met de houding van de pers te maken. Ik denk dat de Nederlandse pers het niet zou nemen indien de Nederlandse regering de informatieplicht aan de Kamer niet ernstig zou nemen, terwijl bij ons de media, net als de politieke partijen uit het establishment, van mening zijn dat sommige zaken onbesproken en sommige vragen onbeantwoord moeten blijven.

@ Paganini

"sorry als ik even wanhopig overkom"

 

Houdt uw excuus-truus-en-proberen-sympathie-op-te-wekken-door-vermeende-zwakheid-te-tonen voor uwzelf. De echte zwakken (zij die echt pijn en honger lijden) hoort men niet. Misbruik hun situatie dus niet. Laat dat maar aan links over.

 

Voor de rest ben ik het eens met uw mening. Echter, is er met NVA, VB en JMD wat licht in de duisternis gekomen? Zoveel te stijver de traditionalisten hun been houden, zoveel te extremer de reactie.

de kost van de politieke correctheid

De vraag die hier gesteld wordt, gaat over de aanwezigheid van moed bij de politiek correcten om verantwoordelijkheid af te leggen over hun beslissingen. Ik stel vast dat de Nederlandse regeringsleden toch iets meer cojones hebben dan hun Belgische/Vlaamse collega's.

 

Socialisten allerhande hebben in Nazi (staat voor National Socialismus) Duitsland, Oost Europa, Sovjet Unie, China, Cambodja, Cuba, en ga maar door, en ga maar door, ontelbare miljoenen levens op hun geweten. Net zoals de socialisten niet de verantwoordelijkheid willen opnemen voor deze realiteit (het is immers toch uiterst rechts!), zullen zij ook niet de verantwoordelijkheid willen opnemen voor de huidige realteit: de kost van hun beleid. Het socialisme gaat altijd gepaard met demonisering om hun beleid kracht bij te zetten EN om geen verantwoordelijkheid te moeten afleggen. Want zij die om verantwoordelijkheid vragen, behoren automatisch tot de gedemoniseerden.

 

Hoe extremer het socialistisch beleid, hoe extremer de demoniserende maatregelen. Mogen we ons gelukkig prijzen dat het in West Europa enkel gaat om de occasionele moord, shoppen langs gerechtshoven tot een rechter kan gevonden worden om een partij uit te sluiten, beschuldigen van racisme en het niet beantwoorden van parlementaire vragen (= het bewust leeghouden van inhoud van de democratie)? Dat deze politiek correcte methode van werken niet enkel bij het socialisme thuis hoort, wordt door Van Rompuy bewezen.

 

Het interssante is dat elke generatie linksen hun huidige tegenstrevers beschuldigen net van wat de vorige generatie linksen hebben uitgevreten: nu beschuldigen zij anderen van het budget niet evenwicht te willen houden waar de vorige generatie notoire zondaars van waren; de vorige generatie beschuldigde hun tegenstrevers van racisme waar dit een bijzonder populair werkinstrument was bij socialisten allerhande in de eerste helft van vorige eeuw. Toekomstige generatie politiekers, maak uw borst maar nat: jullie zullen volgens links 'politiek correcten' zijn. Progressiviteit ('vooruit-gaandheid') noemt men zoiets.

Het echte probleem zijn de

Het echte probleem zijn de vlamingen zelf die niet te emanciperen zijn en maar blijven stemmen voor hypocriete dweilen als van rompuy. ik heb de hoop al lang opgegeven voor vlaanderen: de mensen zijn te braaf, te onbeholpen. De nieuwe vlaamse (hogere) middenklasse dan, rijker en meer opgeleid dan ooit, zou zich eigenlijk moeten verzetten maar leidt eigenlijk evenzeer aan hetzelfde gebrek aan emancipatie: het zijn parvenu's die enkel willen feesten & pronken.

In mijn gemeente bedriegt de CDV al generaties de mensen, en met resultaat, de gemeente gaat steeds meer en meer achteruit, steeds meer verval & verloedering & vervreemding, maar toch hebben ze bij de laatste gemeentelijke verkiezingen nog nooit zoveel stemmen gehaald. Het 'vlaamse volk' is hopeloos in zijn huidig stadium: gemaakt om bedrogen te worden, gemaakt om anderen hun zolen te likken

sorry als ik even wat wanhopig overkom :)